Tweede etappe wederom een prooi voor Gijsbert Nieuwkoop

Balans opmaken

Nadat alle uitslagen van de eerste Meertour waren verwerkt kon de balans worden opgemaakt. De topfavorieten voor de eindzege hadden zich niet laten verrassen en waren allemaal terug te vinden in de top 20 van het klassement. De gele leiderstrui hing om de schouders van Gijsbert Nieuwkoop, de groene puntentrui om die van Joris de Boer en Ruud Slagter had de leidende positie in het jongerenklassement.

KMC Etappe Middenmeer
De etappe van vrijdag ging over 92 kilometer waarbij het peloton zoals elk jaar over het voormalig eiland Wieringen zou rijden. Het korte draaien en keren op de smalle wegen zorgt jaarlijks voor spektakel maar de aanloop daarna was daardoor niet minder geschikt voor aanvallers. Het startschot werd om 18:15 gegeven door Burgemeester van Hollands Kroon, Rian van Dam. Het peloton reed een lange en rustige neutralisatie vanwege een pechgeval met een van de renners en een omgevallen tractor op een deel van het parcours. Uiteindelijk werd na 5 minuten het peloton op gang getrokken door de jury.

De aanloop naar Wieringen ging over 60 kilometer waarbij we in eerste instantie Tibor Zwaan en Simon Broekhuis als aanvallend duo voorop zagen rijden. Zij reden goed samen maar de voorsprong schommelde van 50 seconden tot 20 seconden. Na 20 kilometer werden zij teruggegrepen door het peloton waar af en toe een speldenprik werd uitgedeeld maar het nooit tot een uitbarsting kwam. Na de ravitaillering zone bij het Robbenoordbos waren er toch een aantal renners die moesten lossen vanwege de wind ie daar opstak. Het lang gerekt peloton trok richting Wieringen om daar op het smalle gedeelte aan te komen.

Duo op kop
Na 60 kilometer gingen Bram Kras en Jorre van der Bij op avontuur met zijn tweeën en pakte een voorsprong van bijna een minuut. Beide renners werkten goed samen en waren op het smalle parcours in het voordeel waardoor zij hun voorsprong niet snel zagen teruglopen. In het peloton werd vaart gemaakt waardoor sommige renners er uiteindelijk toch de brui aan moesten geven en het peloton nogmaals verdunde. Bij aankomst in Westerland reden Bram Kras en Jorre van der Bij helaas de verkeerde weg in en nadat zij waren gekeerd zat het peloton hen al op de hielen. De koplopers verdwenen in de buik van het peloton en zagen hun inspanning teniet gedaan. Evengoed hebben zij fantastisch gekoerst en waren mede de smaakmakers van de etappe!

Het peloton werd gang gemaakt door WTC Maas-Waal en stevende daarop af op een massasprint. In de hectische finale waar iedereen gelukkig op de been bleef greep Gijsbert Nieuwkoop zijn kans en pakte de winst. Met de bonificatieseconden op de streep wist hij zijn voorsprong te vergroten op naaste belager Ruud Slagter, die wederom derde werd achter Kay Blokdijk.

Bekijk hier de foto’s die zijn gemaakt door Roberto Weber.

De gele trui hangt zaterdag om de schouders van Gijsbert Nieuwkoop van WTC Maas-Waal, die tevens het ploegenklassement leiden. Om 16:30 zal het peloton het criterium in Middenmeer rijden over 49,5 kilometer waarna ook nog een Dikke Banden Race wordt georganiseerd.

-

Volg ons ook op

Ook interessant?