Gijsbert Nieuwkoop leider na spektakel op eerste dag

Gijsbert Nieuwkoop leider na spektakel op eerste dag

De eerste dag van de Meertour is voor WTC Maas-Waal erg succesvol verlopen. Na winst in de ploegentijdrit waren zij met kopman Gijsbert Nieuwkoop vertegenwoordigd in de sterke kopgroep van 20 man tijdens de etappe Slootdorp-Slootdorp. De etappe werd gekenmerkt door de krachtige wind waardoor het deelnemersveld in meerdere groepen verdeeld raakte. Gijsbert Nieuwkoop wist zowel de bonificatiesprint als de eindsprint te winnen en neemt daarmee een voorsprong van 28 seconden op titelverdediger Ruud Slagter.

Ploegentijdrit
Even na 16:00 trapte Team Mutasport de ploegentijdrit af die werd verreden over 5,9 kilometer. De tijdrit met start en finish in Slootdorp zorgde voor een secondespel tussen de sterkste teams. De tijd van Mutasport bleef lang staan maar Team Eriks Welkers, met kopman Joris de Boer, wist de tijd nipt te verbeteren met 1 seconde. De Hanzerenners uit Zwolle wisten als eerste ploeg onder de 7 minuten te finishen maar al snel kwam WTC Maas-Waal daaronder met een tijd van 06:52. Titelverdediger Ruud Slagter maakte met zijn ploeg AGW-BHK het podium compleet maar keek wel al naar een achterstand van 8 seconden.

Etappe Slootdorp
Om 18:15 gaf Mike Tesselaar het startschot voor de eerste etappe over 92 kilometer. Met Robin Hoek (WTC Maas-Waal) in de gele trui en Ferron Homan (Hanzerenners) als beste in het jongerenklassement werd het peloton geneutraliseerd op gang getrokken. De weersomstandigheden waren perfect voor een zware koers en na 20 kilometer spatte het peloton dan ook uiteen.

De voorste groep, met beide klassementsleiders, wist binnen een paar kilometer al een voorsprong op te bouwen van 25 seconden. Na wat onenigheid kon de kopgroep toch een goed tempo vinden en vergrootte de voorsprong naar 50 seconden. Tot aan de Schervenweg op 60 kilometer bleef het een status quo maar met de wind in de rug gaf de kopgroep flink gas. Sprinter Bas Bervoets van Thaam Dam Cycling moest passen en ook Team Mutasport zag met Mark Gjaltema een mannetje wegvallen uit de kopgroep.

Twintig man reden richting de eerste finishpassage in Slootdorp waar Gijsbert Nieuwkoop de eerste bonificatieseconden wist te winnen. In de laatste omloop over 10 kilometer probeerde Heini Koornberg nog in zijn eentje weg te rijden maar hij kon het tempo uiteindelijk niet volhouden. In de laatste rechte lijn wist Gijsbert Nieuwkoop zich met een sterke sprint los te rijden van de rest en kon zo eenvoudig winnen. Plek twee was voor Joris de Boer en Ruud Slagter eindigde op de derde plek.

Bekijk hier de foto’s die zijn gemaakt door Roberto Weber.

De gele trui hangt vrijdag om de schouders van Gijsbert Nieuwkoop en het wit zal gedragen worden door Ruud Slagter. Om 18:15 zal het peloton de KMC etappe Middenmeer-Middenmeer rijden over 92 kilometer.

-

Volg ons ook op

Ook interessant?