RUUD SLAGTER WINT MEERTOUR 2018 VOOR JORIS BLOKKER

Na drie dagen wedstrijd stond in Wieringerwerf op zondag 13 mei de finale van de Meertour op het programma. Met het algemeen klassement dat werd aangevoerd door Ruud Slagter van AGW-BHK kon de top van het klassement zich opmaken voor een spannende dag. In de ochtend stond de individuele tijdrit over 10,9 kilometer op het programma en in de middag het criterium als slotstuk in het centrum van Wieringerwerf. In het klassement stond Joris Blokker (Thaam Dam Cycling) op 2 in dezelfde tijd als Joakim Zuidema (W.V. Otto-Ebbens), beide met 46 seconden achterstand op Slagter.

Individuele tijdrit
De tijdrit over 10,9 kilometer zou het klassement nog door elkaar gaan schudden, zowel in het A als het B klassement. Bij de B categorie had Nick Slijkerman van Klein Keppel na zijn overwinning op zaterdag een voorsprong van 16 seconden opgebouwd op Marcel Hillaert van WV Beet-It Volendam. Echter, in de tijdrit maakte Hillaert 17 seconden goed op Slijkerman waardoor hij de leiderstrui met minimaal verschil over zou nemen. De tijdrit in de B categorie werd Harmen Aalbers van R.&T.C. Groenewoud eerste met een tijd van 15:06 voor Mike Kes van WV Beet-It Volendam en Barry Dam, die daarmee de top 3 binnen reed van het klassement.

Bij de A categorie waren alle ogen gericht op Joris Blokker, die in de tijdrit hoopte dichterbij de gele trui te komen. Na 4 kilometer, waar met de hand werd geklokt, zaten zij echter op exact dezelfde tijd en was het duidelijk dat het verschil niet groot zou worden aan de streep. Na 8 kilometer was Slagter zelfs iets uitgelopen op Blokker en op de finish was het verschil uiteindelijk zeven seconden. De dreiging kwam dit keer vanuit andere hoek namelijk van de renners van Nissan Ten Boekel & Bakker. Steven Heshusius, vorig jaar winnaar in het B klassement, had zijn zinnen gezet op deze tijdrit en hij reed een super tijd met 14:06. Zijn ploeggenoot Tijs Dekker reed 7 seconden langzamer en vond zichzelf terug op plek 2 voor de sterk rijdende Rudy Vriend van Klein Keppel. Joakim Zuidema van WV Otto-Ebbens was smaakmaker in de etappes maar kwam in de tijdrit niet verder dan de 22ste tijd. Hij verloor daarmee zicht op een goede eindklassering. De uitslag zorgde voor een spannende wending in het klassement achter Ruud Slagter want het verschil tussen de nummer 2 en 5 in het klassement was maar 20 seconden.

Criterium B
Door uitgelopen wegwerkzaamheden aan de Sternstraat in Wieringerwerf was de organisatie genoodzaakt om het parcours dit jaar te wijzigen. De ronde over 1,8 kilometer werd afgewisseld met slechte klinkers, snelle en trage bochten en een lange asfaltstrook. De B categorie kon hun wedstrijd in droge omstandigheden rijden maar met de tijdrit in de benen gebeurde er niet veel meer. Marcel Hillaert en Nick Slijkerman hielden elkaar continu in de gaten en met een achterstand van 1 seconde in het klassement was het de taak aan Slijkerman op het podium te eindigen en Hillaert achter zich te houden. In de laatste ronde werd door goed ploegenspel van Klein Keppel hun kopman naar voren gebracht in met afstand won Slijkerman de koers. Hillaert vonden we terug op plek 6 en verloor daarmee zijn groene trui. Barry Dam zijn derde plek kwam niet meer in gevaar waardoor ook voor Thaam Dam Cycling de eerste podiumplaats in het eindklassement een feit was. Wij feliciteren Nick, inwoner van de gemeente Hollands Kroon, van harte met zijn winst in de B categorie.

Criterium A
Helaas voor de renners van het A klassement begon het voor de start al hard te regenen. Het parcours werd daardoor verraderlijk glad op sommige punten en daardoor zagen sommige renners voor de start al af van de risico’s om mee voorin te strijden. Dat overkwam ook Steven Heshusius die op dat moment op de tweede plaats stond in het klassement. Hij verloor de aansluiting met het peloton waardoor zijn podiumplaats verloren leek te zijn. De renners koerste met gezond verstand en dat was ook de enige manier om over het gladde parcours veilig over de streep te komen. Ruud Slagter hielt zijn concurrenten goed in de gaten en zat als een vorst op zijn fiets, een waar genot om naar te kijken. Naarmate het eind van het criterium in zicht kwam raakten renners de aansluiting vooraan kwijt waardoor we met 19 man naar de laatste ronde reden in Wieringerwerf. De sprint zou van doorslaggevend belang zijn voor de top 3 want met de te behalen bonificatieseconden was er voor Rudy Vriend, Tijs Dekker en Joris Blokker nog van alles mogelijk. In de laatste bocht wist Rudy Vriend zich goed te positioneren en het criterium in Wieringerwerf te winnen voor Joris Blokker en Gerard van Haaften. Doordat Tijs Dekker van Nissan Ten Boekel&Bakker de bonificatieseconden miste belandde hij op een vierde plek. Ruud Slagter sprintte naar een vierde plek, zijn slechtste resultaat in vier dagen Meertour (!), en verzekerde zich daarmee van de gele trui. Joris Blokker eindigde in het klassement als tweede met 43 seconden achterstand. Meest bijzondere feit van de dag was die van Rudy Vriend, hij haalde een derde plek in het eindklassement en is daarmee drie keer achter elkaar op het eindpodium geraakt (1ste in 2016, 2de in 2017, 3de in 2018).

Tot slot
De huldiging vond na de natte koers plaats binnen bij Café bij de Buren. De deelnemers en aanhang waren in grote aantallen aanwezig en konden gezellig napraten over de afgelopen vier dagen onder het genot van een hapje en een drankje. Het was een succesvolle afsluiting ondanks het slechte weer dat in de middag over Wieringerwerf trok. Namens de organisatie Stichting Meertour willen wij iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen aan dit fantastische evenement heel erg bedanken. Ook willen wij Ruud Slagter, en zijn ploeg AGW-BHK, feliciteren met zijn eerste eindoverwinning in de Meertour. Wij zien iedereen heel graag volgend jaar weer terug.