Ruud Slagter is volledig op stoom

De tweede dag van de Meertour stond volledig in het teken van de etappe Middenmeer. Ruud Slagter van AGW-BHK ging door zijn sterke optreden op dag 1 aan de leiding in alle klassementen. Hij draagt daardoor de gele leiderstrui en zijn teamgenoot Jesse Vriend schoof door als drager van de witte jongerentrui. In het puntenklassement was Joris Blokker de eerste renner achter Slagter en daarom kreeg hij het rode tricot om de schouders.

Etappe Middenmeer
Het parcours ging over 90 kilometer met het eerste gedeelte door de polder om uiteindelijk over Wieringen richting het Amstelmeer te fietsen. Het wedstrijdverloop was niet geheel verrassend gezien de rustige weersomstandigheden. Vlak na de neutralisatie reden 4 renners weg, Erik Slijver (Koninklijke Marine), Folkert Zwiers (Alcmaria Victrix), Tibor Zwaan en Mike Tesselaar (beide Klein Keppel). Zij reden een behoorlijke voorsprong bijeen die schommelde tussen de 0:50 en 1:15. Achter de kopgroep bleef het rustig in het peloton, wachtend op wat komen gaat.

De Zuiderkwelweg zorgde voor een hoop materiaalpech in het peloton met als grootste naam Tijs Dekker die tot twee keer toe moest terugkomen van een lekke band. Eenmaal op de Zuiderdijkweg aangekomen waren er veel tempowisselingen in het peloton maar zonder echte slachtoffers. Een speldenprik werd hier en daar uitgedeeld maar de gele trui had alles onder controle. Aangekomen bij het Robbenoordbos reed het peloton een omloop van 10 kilometer waar de kopgroep weer wat afstand kon nemen. Helaas moest Erik Slijver de kopgroep laten gaan na zijn harde werk.

Na 50 kilometer koers bereikte het peloton Wieringen waar het voor het eerste echt afzien werd voor de staart van het peloton. Een aantal renners konden het draaien en keren niet goed verteren en moesten het peloton laten gaan. Echt weg kwam niemand maar er waren wel demarrages van onder andere Joakim Zuidema, Heini Koornberg en Elias de Bruijne. De kopgroep kwam snel binnen handbereik van het peloton en werd om de Amstelmeerweg definitief opgeslokt.

Finale
De finale van de koers bestond uit lange rechte wegen en daardoor uitstekend om een waaier te creëren. Dit lukte uiteindelijk op de Molenweg waar een man of 30 op de Molenweg, aanvankelijk zonder de gele trui, weg reed. Op de Schagerweg hadden zij nog steeds een mooie voorsprong van 15 seconden maar de groep daarachter gaf zich niet gewonnen. Het sterke deelnemersveld van de Meertour houdt dit jaar de verschillen klein en zodra de kopgroep ook maar even de benen stil hielt was het over met de voorsprong.

Een grote groep van 70 man reed richting finish waar op de Zuidrak nog sprake was van een valpartij waarbij Martijn de Jonge (G.S.W.V. Tandje Hoger) het grootste slachtoffer was. Hij maakt het gelukkig naar omstandigheden goed maar zal de koers niet meer kunnen hervatten. De groep voor de valpartij had een omvang van ongeveer 40 man met daarbij alle klassementsleiders. Met een lange rechte lijn van 2,5 kilometer naar de finish konden de sprinters in stelling worden gebracht. AGW-BHK leverde goed teamwerk en het was wederom Ruud Slagter die in de gele leiderstrui zijn handen in de lucht kon steken. De tweede plek was een prooi voor Martijn Lust (Alcmaria Victrix) en op plek drie zagen we Joakim Zuidema (W.V. Otto-Ebbens) terug. Dankzij zijn derde plek en de bijhorende bonificatieseconden klimt hij naar de tweede plek in het peloton.

Dag 3
De Meertour wordt op dag drie vervolgd met het zware criterium in Middenmeer. Het individueel klassement wordt opgesplitst in twee groepen. De definitieve samenstelling daarvan zal vanmiddag worden vastgesteld.

Media
Uitslag 2e etappe Middenmeer – Middenmeer
Individueel klassement na tweede etappe
Overige standen
Videoverslag Noordkop Nieuws
Fotoalbum Roberto Weber

-

Volg ons ook op

Ook interessant?