Eindzege voor Nieuwkoop na spetterend slot in Wieringerwerf

De slotdag van de Meertour kende een fantastische slotfase waarbij de vermoeidheid een enorme rol zou gaan spelen. In alle klassementen was voor meerdere renners nog een hoop te winnen en dat zorgde ervoor dat er tijdens het afsluitende criterium met het mes tussen de tanden werd gekoerst. Een fantastisch spektakel waarbij het algemeen klassement nog eens goed opgeschud werd. Gijsbert Nieuwkoop zag zijn eindoverwinning in een benauwde situatie komen maar in de laatste ronden wist hij nipt de controle terug te vinden en zo zijn zege veilig te stellen.

Individuele tijdrit
Op de vierde dag van de Meertour volgden nog 2 belangrijke wedstrijden waarbij de renners tot het uiterste werden gedreven. In de ochtend startte de renners met de individuele tijdrit over 10,9 kilometer. De mannen die nog fris waren konden de focus leggen op een hoge uitslag om zich omhoog te rijden in het eindklassement.

Na de triomf van Kay Blokdijk op zaterdag zag hij zichzelf terug op de tweede plek in het algemeen klassement. Hij moest 41 tellen goedmaken op leider Gijsbert Nieuwkoop maar zag een aantal sterke tijdrijders vlak achter zich waaronder Ruud Slagter, Joris de Boer en Heini Koornberg. Desalniettemin zorgde de tijdrit ervoor dat er een hoop andere renners te vinden waren in de daguitslag. Kamiel Vleeming (winnaar 2017) en Bas Rijs reden een supertijd onder de 14 minuten maar ook Heini Koornberg en Guido de Koning leken een mooie sprong te maken in het klassement. Op het moment dat Vleeming al bijna zijn handen in de lucht kon steken was het Gijsbert Nieuwkoop die als laatste renner toch nog onder de tijd van de renner van Hanzerenners dook.

Het mindere optreden van de overige klassementsrenners zorgde voor een geheel nieuwe strijd om de podium plekken, maar allen stonden zij op meer dan een minuut achterstand van Nieuwkoop. Zijn voorsprong op de nieuwe nummer 2, Heini Koornberg, betrof inmiddels 1.23.

Criterium
Om 15.30 ging dan eindelijk de laatste krachtmeting van start met het criterium in Wieringerwerf. Het vernieuwd parcours ging over 1,5 kilometer over slecht liggende klinkers en brede asfaltbaan in het centrum van Wieringerwerf. De laatste jaren hebben we hier al spannende slotfases meegemaakt zoals in 2016, toen Rudy Vriend met een uiterste krachtinspanning nipt de eindwinst wegkaapte voor de huidige nummer 1; Gijsbert Nieuwkoop. Echter, toen was het verschil veel kleiner en nu leek alles toch in kannen en kruiken voor de man uit Veen.

Toen zorgde een kopgroep van 10 man voor enige opwinding toen zij een voorsprong pakte die opliep naar 45 seconden. Belangrijke renners daarbij waren Joris de Boer, Guido de Koning en de nummer 2, Heini Koornberg. De groep met stuk voor stuk sterke renners reden goed samen en eventjes leek er een sensatie in de lucht te hangen toen Nieuwkoop zich niet meer op kop liet zien van het peloton. De groep met Koornberg liep uit naar maximaal 0:55 en met 15 seconden bonificatieseconden op de streep kwam hij dicht bij de gele trui. In de laatste ronden wist Nieuwkoop zich nog eenmaal op te laden en de voorsprong dusdanig te verkleinen dat de eindzege binnen handbereik was.

Finish
Met nog een paar ronden op het bord zag het ernaar uit dat de 10 man op kop zouden sprinten om de dagzege. Grootste kanshebber daarbij was sprinter Joris de Boer, maar met drie man van UW&TC De Volharding hadden zij tactisch gezien de beste papieren. In de laatste bocht was het echter Joris de Boer die zijn machtige sprint liet zien en zodoende won voor Guido de Koning en Jaap Dudink. Heini Koornberg pakte geen extra bonificatieseconden en Gijsbert Nieuwkoop kwam 40 seconden later over de finish en won daarmee voor de derde keer het eindklassement van de  Meertour. Door de winst in het criterium wint Joris de Boer de groene puntentrui en Ruud Slagter stelde zijn winst in het jongerenklassement vast. Dankzij de prestatie van Koornberg won WV Hanzerenners het ploegenklassement.

Via deze weg willen wij iedereen feliciteren met hun prestaties tijdens de 33ste Meertour. Ook zijn wijn ontzettend trots op alle vrijwilligers en sponsoren die het evenement dit jaar mogelijk hebben gemaakt, bedankt! Wij zijn iedereen graag volgend jaar terug.

Klik hier om het fotoalbum van Roberto Weber te vinden.