GIJS NIEUWKOOP WINT 31STE MEERTOUR

Gijs Nieuwkoop uit Veen is winnaar geworden van de 31ste Meertour. De renner van WTC Maas-Waal won eerder al de editie in 2015 en werd vorig jaar tweede achter Rudy Vriend. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid en wist Nieuwkoop een kleine voorsprong te verdedigen tijdens het criterium in Wieringerwerf. Dankzij een knappe sprint in Wieringerwerf behaalde hij een tweede plak achter Mark Vlijm en wist zich daarmee te verzekeren van eindwinst in het algemeen klassement. Een zeer knappe prestatie van de topfavoriet en hij maakte de verwachtingen helemaal waar.

Op donderdag 25 mei begon de Meertour met een proloog in Slootdorp. In deze korte rit tegen de klok was Ruud Slagter van AGW-BHK de sterkste en pakte zodoende de eerste gele trui van de meerdaagse. Hij wist Gijs Nieuwkoop en Gerben Oldenkamp achter zich te houden. Met aansluitend op dezelfde dag de start van de etappe Slootdorp-Slootdorp over 90 kilometer kon het klassement zich vormen. In deze etappe waren er diverse korte ontsnappingen maar wisten de sprintersploegen het peloton uiteindelijk bijeen te houden. Richting finish wist HRTC Hoorn hun sprinter Mark Vlijm goed af te zetten waardoor hij met een krachtige sprint de eerste etappe won. Ruben Mijnsbergen van Gaul! eindigde als tweede voor Martijn Lust van Klein Keppel. Belangrijk waren de bonificatieseconden die Gijs Nieuwkoop won bij de eerste finishpassage. Hij dichtte daarmee het gat met Ruud Slagter en nam de gele trui over met een voorsprong van 2 seconden.

Op vrijdag 26 mei stond de tweede etappe op het programma over 91 kilometer. Met de start in Middenmeer en het tweede deel van de etappe over Wieringen werd er een harde koers verwacht. Nadat 3 man in de eerste 25 kilometer een mooie voorsprong hadden opgebouwd kwam het peloton uiteindelijk bijeen op de Zuiderdijkweg. Op het moment dat het peloton richting de Sluitgatweg reed zagen wij een waar spektakelstuk. Het peloton werd door de harde wind uiteen geslagen wat resulteerde in meerdere groepen die de achtervolging in moesten zetten. De voorste groep dunde uit tot 35 man waaruit 7 man het lukte te demarreren. Zij pakte al snel een voorsprong van bijna 3 minuten (!). Bij het Amstelmeer was duidelijk dat de kopgroep niet meer teruggehaald zou worden en het peloton werd groter met de aansluiting van achterliggende groepen. De winst in deze spectaculaire etappe ging naar Joris de Boer van Kolkman Pro-Salton, hij won na een lange sprint voor Robert van Dalen en Tibor Zwaan. Het peloton eindigde uiteindelijk toch nog op 1.12 maar was ook in de laatste kilometers weer verbrokkeld. Gijs Nieuwkoop verloor zijn gele trui aan Joris de Boer die naast de etappewinst dus aardig in de prijzen viel. Na deze etappe werd het deelnemersveld gesplitst in twee helften om het A en B klassement op te bouwen.

In het B klassement zagen we Dennie van der Kooi starten in de groene leiderstrui en zij mochten dan ook beginnen op zaterdag 27 mei met het criterium in Middenmeer. Op het zware klinkerparcours sprintte Kay Blokdijk naar de winst nadat Ello van Gelderen rondenlang solo voor het peloton had leeg gereden. In het A klassement waren er dus 7 man die een ruime voorsprong hadden opgebouwd. Het criterium gooide echter het klassement volledig overhoop. Een zeer sterk koersende Rudy Vriend vertrok samen met Tijs Dekker, Gijs Nieuwkoop en latere winnaar Bas Bervoets. Bervoets, teamgenoot van Joris de Boer, zat in een luxepositie en verdedigde de gele trui van zijn kopman. Daardoor had hij voldoende energie over om naar de winst te sprinten. De voorsprong was dusdanig groot geworden dat Nieuwkoop, Vriend en Dekker een grote sprong maakten in het klassement. Het gele tricot ging definitief naar Nieuwkoop en hij mocht dus zondagochtend als leider starten in de individuele tijdrit over 10,9 kilometer.

Rudy Vriend van Klein Keppel stond op 17 seconden tweede maar verloor, ondanks een sterke tijdrit, 2 seconden op Nieuwkoop. De verschillen bleven klein waardoor het spannend bleef tussen deze twee mannen voor aanvang van het afsluitende criterium in Wieringerwerf. In de laatste wedstrijdkilometers van de Meertour probeerde Vriend nog een aantal maal weg te rijden bij zijn concurrent. Nieuwkoop was echter op zijn hoede en week niet af van het achterwiel van Vriend. In de eindsprint die volgde bleek Mark Vlijm voor een tweede maal de beste sprinter. Nieuwkoop sprintte naar een tweede plaats en mag zich met recht de absolute winnaar noemen van de Meertour. Rudy Vriend uit Schagen en Joris de Boer uit ’t Veld maken het podium compleet. In het B klassement ging de eindwinst naar Steven Heshusius van Alcmaria Victrix. Na een ijzersterke tijdrit maakte hij een hoop tijd goed op de top van het klassement en wist die voorsprong in het afsluitende criterium te behouden.

Na afloop van het criterium Wieringerwerf volgde de huldiging voor de diverse truien en ploegenklassementen. Stichting Meertour is zeer tevreden met hoe de afgelopen dagen zijn verlopen en zijn zeker voornemens om in 2018 op dezelfde voet verder te gaan. Wij willen iedereen bedanken die zich heeft ingezet voor ons evenement. Zonder de vrijwilligers, juryleden, sponsoren, deelnemers en andere belangstellenden is ons evenement niet mogelijk te maken! Op naar de 32ste editie!